E Ticaret sitesi kurma rehberi
E Ticaret sitesi kurma rehberi
E-Ticaret sitesi kurmaya karar verdiniz ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Bu bölümümüzde sizlere başlangıç aşamalarını paylaşacağız.
E Ticaret sitesi kurma rehberi
Ülkemizde artık kolay bir süreç haline gelen E-ticaret sitesi kurma süreci gittikçe büyümeye devam ediyor ve hemen her işletme bu süreçte yer almayı aklından geçiriyor. Bazıları bunu hayata geçirerek e-ticaret sitelerini kurarak internetten satış yapıyor.
Her ne kadar bu kolay bir süreç gibi görünse de e-ticaret magazası kurmanın ve işletmenin kendine has kuralları var tabiki de. Bu zorlukları baştan iyi bir e-ticaret sitesi kurarak gidermek gerekiyor.
E-Ticaret sitesi için gerekli Belgeler
Her türlü ticari işletme e-ticaret yapabilir. Onun için şirket türü fark etmez. Mesela şahıs firması kurmak en kolayıdır. Bunun için kuruluş işlemleri daha kolay ve hızlıdır.
Şahıs firması için muhasebeciniz olması onunla birlikte gerekli evrakları hazırlayarak işinizi çabucak kurabilirsiniz. Evrak olarak imza sirküsü, kimlik fotokopisi , ikametgah, kira sözleşmesi gibi belgelerle vergi dairesine başvurulduğunda 1 gün içinde firmanız kurulabilir. Limited şirket kurmak ise biraz daha ayrıntılı ve uzun bir iştir. Maliyet olarak şahış firması kuruluş ve işletme giderleri limited şirketten çok daha düşüktür. Ancak yapacağınız işe göre nasıl bir şirket kuracağınızı iyi belirlemek için araştırmanızı iyi yapmalısınız.
Ticari kuruluşunuzu yaptıktan sonra Ticaret Odasına kayıt olmanız ETBİS kayıt ve diğer pazaryerlerinde mağaza açmak için gereklidir.
1 Aralık 2007 yılında çıkartılan bir tebliğ ile e-ticaret firmalarının üye olmalarının zorunlu hale getirildiği bir sistemdir ETBİS. Amacı, e-ticareti kayıt altına almak ve özellikle tüketiciyi korumaktır.
E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?
Teknik olarak sadece güvenlik Sertifikasına (SSL) para ödeyerek açık kaynak kodlu sistemler ile e-ticaret sitesi kurulabilir. Bu konudaki bilginizi arttırarak veya yardım alarak pratik bir şekilde sitenizi kurabilirsiniz.
Eğer açık kaynak kod kullanmayacaksanız bir yazılımcı çalıştırmanız veya uzman bir firma ile çalışmanız gerekir.
Burada e-ticaret sitesinin kurulması bir binanın temeli gibi olacağından çok bilinçli ve doğru bir çalışma yapmak gerekir. Kurulum aşamasında yapılan çalışmaların sağlam, eksiksiz ve güvenli olması çok önemlidir. Bu doğrultuda bir e-ticaret sitesi kurmaya karar verdiyseniz karşınıza aşağıdaki konular çıkar;
– Yapılacak işin sınırları
– İşin süresi
– Yazılım ve altyapı özellikleri
– Hizmetler ve ek yazılım bedelleri
– SSL Sertifikası
– Domain ve hosting işlemleri
E-Ticaret Sitesinin Kuruluş Aşaması
Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda bir sisteme karar verdiysek işe nerden başlayacağız. E-ticaret sitenizin çalışmalarını isterseniz vergi numarası almadan teknik altyapısını oluşturabilirsiniz. Mal ve hizmet bilgilerinizi veri olarak siteye girmeye başlayabilirsiniz. Ancak satışa başlamak için vergi ve banka işlemlerini halletmiş olmanız gerekir.
Nasıl bir E-Ticaret Paketi
Eğer bir paket seçmek istiyorsanız, işinizle alakalı temalara sahip paketleri incelemelisiniz. Beğendiğiniz bir temayı seçtikten sonra hazır e-ticaret şablonları ile hızlıca e-ticaret sisteminizi kurabilirsiniz.
Eğer küçük veya orta ölçekli bir sistem kuracaksanız hazır paketler sizin için çok avantajlı olacaktır. Hemen ürün ve hizmet eklemeye başlayabilirsiniz. Ancak özel yazılıma ihtiyacınızın olduğu bir işiniz varsa yolunuz biraz daha uzun ve maliyetli olabilir.
E-Ticaret Paketi Nasıl Seçilmeli?
Öncelikle seçeceğiniz paket işinizi her türlü kolaylaştıran ve sizi alt yapıyla uğraştırmayan bir paket olmalıdır. Siz tamamen satış üzerine odaklanabilmelisiniz.
Bu durumda seçilen paket bu özellikte olmalıdır. O yüzden paketi çok iyi belirlemek hayati önemlidir.
Sunulan paketlerde POS, Kargo, size özel işlemler dahil herşey olmalıdır. Eksik birşeyler varsa ilave ettirilmelidir.
Ayrıca tüm bu hizmetler paket haline geldiği zaman fiyat daha hesaplı çıkabilir.
E-Ticaret Sitesi Paketi Nasıl Seçilmelidir?
Paket içerisinde olması gereken önemli özellikler neler olmalıdır.
– Ticaretimize uygun seçimlerin olması
– SEO Desteği
– Her türlü ödeme seçeneğinin olması
– Sosyal medya desteği
– Kargo işlemleri
– Müşteri desteği
– E-posta sistemi
– Raporlama ve istatistikler
İnternette Ne Satmalıyız?
Amacımız karlı bir ürün bulup satmaksa çok iyi bir araştırma yapmalıyız. İnsanların tercihleri ürün özellikleri gibi.
Araştırma konusunda yine internetten faydalanmak gerekir. Mesela “Google Trens” gibi programlar bu araştırmaları size yardımcı olabilirler. Hangi müşteri grubu hangi ürünü araştırıyor, bakıyor ve alıyorlar. Bu istatistiklere ulaşabilirsiniz.
Bunun yanında dijital Pazar yerlerindeki çok satan ürünler, satışlar, müşteriler hakkında da bilgiler takip edilir.
Aynı zamanda rakip sitelerin çalışmaları, araştırmaları ve müşterileri de de takip edilerek kendinize veriler sağlayabilirsiniz.
Online Pazaryeri Satışı
E Ticaret sitesi kurma rehberi ile E-ticaret sisteminizi kurarak pazara dahil olan her firma online pazarları oluştururlar. Oluşan bu platformda belli komisyonlar ödenir. Belli hizmetlere dahil olmak için bedeller ödenir. Online Pazaryerlerine “Alibaba”, “n11”, “Gittigidiyor” gibi siteler vardır.
Online Pazarın Avantajları
Kendi platformunuzdan ayrı olarak bu tarz bir platformda satış yapmak size avantaj sağlar. Çünkü bu platformun belki binlerce müşterisi olabilir siz de bu imkanlardan faydalanırsınız.
Online pazaryeri size türlü avantajlar sağlayabilir. Mesela Teknik konularla hiç ilgilenmezsiniz, müşteri çekmek için reklam vs uğraşmazsınız Ve çok farklı müşteri grupları ürünlerinizi görebilir.
Bunun yanında dezavantajları da vardır. Mesela bir bedel karşılığında pazarda bulunursunuz ve her satıştan komisyon verirsiniz.
E Ticaret Sitesi Online Ödeme Sistemi
Online ödeme; e-ticareti, klasik ticaretten farklı kılan büyük bir avantajdır. Bu ödeme yöntemlerini sisteminize entegre etmeniz gerekir. Bu ödeme yöntemleri arasında Kredi Kartı, Banka Havalesi (EFT), Ön ödemeli kart, Kapıda Ödeme yöntemleri vardır.
Online Ödeme yöntemleri bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Şöyle ki birden fazla banka ile çalışabilirsiniz, güvenlik sorununuz olmaz ve tüm sorumluluk bankaya aittir. Yani altyapı ile ilgilenmezsiniz Ve kolayca sitenize ilave edebilirsiniz.
Bunun yanında bu hizmetlere komisyon ücreti veya aylık bir bedel ödenir.
E Ticaret Sitesi Ssl Sertifikası
E-ticaret için zorunlu olan güvenlik sertifikalarıdır. Verilerinizi şifreleyerek ileterek verilerinizin güvenliğini sağlarlar. ETBİS sistemine göre de bu sertifika zorunludur.
SSL sayesinde müşterilerinizin size güven duymasını sağlarsanız. Dolayısıyla SSL sertifikası kullanmanız zorunludur. SSL sertifikası olmayan sitelere google da güven duyarak bakmaz.
KARGO İŞLEMLERİ
Aldığınız siparişlerin müşterilere ulaşması için kargo anlaşması yapmanız gerekir. Yapacağınız anlaşma ile ürünlerin uygun fiyatlara müşterilerinize ulaştırırsınız. Sitenizden kargo bilgileri ile istatistik yaparak değerlendirmeler yapabilirsiniz. Müşterileriniz de kargo bilgilerine erişerek kargo sürecini takip edebilirler.
Bunun yanında kargo ayrıntılarına önem vermeniz gerekir. Hangi kargo avantajlı, ürünlerinizin özellikleri (Ağırlık, paket, boyut vs.), ücretlendirme ve sitenizin otomatik ücretlendirme yapması ve maliyetlerin hesaplanması gerekir.
Daha detaylı bilgi için bizimler iletişime geçiniz.
Süreci Hızlandırın
E-Ticaret sitenizin kurulum sürecini uzmanlarımız ile birlikte adım adım gerçekleştirebilirsiniz.
- Hazır olması gereken evraklar
- Vergi Levhası
- İmza Sirküsü
- Kimlik Fotokopisi
- Ticaret Odası Kaydı
Yukarıdaki evraklarla bize ulaşın kurulum sürecini hızlandıralım.